Europa i Amerika ostaju zatvorene do daljega

Zanimljivosti
Europa i Amerika ostaju zatvorene do daljega Objavljeno: 02.05.2020.

Zabrana putovanja između Europe Amerike

Predsjednik Donald Trump I čelnici Europske Unije razmišljaju o produljenju zabrane putovanja između USA I Europe. Restrikcije su donošene 11.3. kada ih je Trump proglasio kako bi smanjili mogućnost širenja zaraze. U početku je najavljeno da će trajati 30 dana, no kasnije je preinačeno na “dok Trump ne odluči drugačije”.

Europa i Amerika ostaju zatvorene

Ne očekuje se skoro popuštanje mjera

Kako sada izgleda situacija ovo ograničenje putovanja između dva kontinenta bi moglo potrajati mjesecima. Informacija koje došla iz Trumpove administracije kaže da nema skorih planova za dizanje ove zabrane. Europljani su nakon Kanađana I Meksikanaca treći po broju turista u USA. Zabranjen je ulazak putnicima iz 28 zemalja. U Americi je do sada umrlo više od 50.000 ljudi. Avionski promet je pao za 90%. Zabrana putovanja donosi teške posljedice za mnoge lokalne ekonomije kako u Americi tako I u Europi.
Ova odluka nije jednostrana. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je već predložio zabranu putovanja u Europu do kraja rujna najranije. Sve se češće čuju izjave kako bi na jesen I zimu mogao doći novi val zaraze. Europa i Amerika ostaju zatvorene do daljega.

Bijela kuća u Washingtonu, USA

Ogromni gubici

WTTC – World Travel & Tourism Council je ovih dana objavio kako je u sektoru turizma bez posla ostalo više od 100 milijuna ljudi. Većina tih poslova je izgubljena u Americi I USA te zemljama G20. Samo prošlog mjeseca je 25 milijuna ljudi u turizmu ostalo bez posla. Najveći gubici poslova I prihoda su u Europi (700 milijardi E). Globalna ekonomija bez turizma ulazi u najveću recesiju ikada.

Europa i Amerika ostaju zatvorene

American Airlines

Ova aviokompanija ima najveći broj aviona. Čak 956, što je recimo tri puta više od Turkisha ili Lufthanse. Kapacitet sjedala na svim letovima je veći od 250 milijuna putnika. Predviđanja su prilično loša. Smatraju da će iz ove krize izaći kao bitno manja kompanija. Momentalno gube oko 70 milijuna USD dnevno. Kako bi smanjili gubitke rade na smanjivanju flote manje profitabilnih aviona. Kako nema potražnje u penziju su već poslali stotinjak aviona.

Na njihovoj se web stranici pojavila ponuda letova za kraj godine, no kako i sami kažu, ne znači da će tih letova i biti. Situacija je neizvjesna i nitko ne zna kada će se normalizirati. Europa i Amerika ostaju zatvorene barem do jeseni, a to su dva najveća turistička tržišta, što nije dobra vijest za svijet.

Travel Advisorputovanja by Vlado Šestan