Zagreb slavi Dan grada i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata

Događanja
Zagreb slavi Dan grada i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata Objavljeno: 31.05.2020.

Dan grada Zagreba, 31. svibnja obilježit će se svečano dodjelom javnih priznanja Grada zaslužnima, a navečer će na fontanama građani moći uživati u slavljeničkom koncertu "Moj Zagreb tak imam te rad".

"U ovoj se prigodi uvijek prisjećamo generacija Zagrepčana koje su tijekom povijesti marno gradile i čuvale ljepotu i duh našeg grada. Prisjećamo se naših branitelja koji su najzaslužniji što svoj grad možemo graditi onako kako sami želimo - u slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj", poručio je u čestitki Zagrepčanima gradonačelnik Milan Bandić.

Istaknuo je da je ova godina zbog pandemije koronavirusa teška za sve, a posebice za Zagreb koji se nosi i s posljedicama katastrofalnog potresa koji ga je pogodio 22. ožujka. "Na licu našeg grada, u njegovome povijesnom središtu osobito, potres je ostavio ožiljke na tisućama zgrada i domova te kulturnih, sakralnih, odgojnih, zdravstvenih i sportskih objekata", podsjetio je Bandić.

Obilježavanja Dana grada Zagreba počet će ujutro kada će izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom položiti vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju, kod spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve - Zid boli te kod Središnjeg križa.

Potom će se u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održati svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba. Javna priznanja zaslužnima uručit će gradonačelnik Bandić.

Navečer, u 19 sati, ispred katedrale održat će se svečano euharistijsko slavlje u povodu svetkovine zaštitnice Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata i Dana Grada Zagreba.

Slavljenički koncert "Moj Zagreb tak imam te rad" održat će se na fontanama s početkom u 20,30 sati, a nastupit će Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, sa specijalnim gostom Stjepanom Hauserom.

Na Dan grada Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u još dva koncerta - Zagrebačkih solista u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu koji će se održati u 18 sati te na koncertu "HNK u vašem kvartu" koji će početi u 20 sati na maloj pozornici na ulazu u Park Maksimir.

U povodu Dana grada Zagreba na Trgu sv. Marka održat će se prigodna smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije, a centrom grada šetat će i popularni likovi iz zagrebačke prošlosti.

Turistička zajednica grada Zagreba građanima i posjetiteljima također će darovati besplatne razglede grada na hrvatskom jeziku u 10 i u 17 sati kada su predviđeni klasični pješački razgledi grada, a u podne tematski razgled "Vraćam se Zagrebe tebi". Polasci su predviđeni ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića.

Izvor: n1.info/HINA

Zagreb slavi Dan grada i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata