VAŽNO PRIZNANJE Marko Gajski dobitnik je prestižne nagrade za chefa u usponu svjetski priznatog udruženja

Događanja
VAŽNO PRIZNANJE Marko Gajski dobitnik je prestižne nagrade za chefa u usponu svjetski priznatog udruženja Objavljeno: 08.12.2021.

Chef Marko Gajski komentirao je nagradu koja mu je dodijeljena u sklopu Relais & Chateaux održanog u Parizu

Na ovogodišnjem kongresu Relais & Chateaux, prestižnog globalnog hotelskog i restoranskog udruženja, na kojem su sudionici virtualno sudjelovali krajem studenog, između ostalog, dodijeljene su i nagrade ponajboljim članicama grupacije i pojedincima koji su predanim radom svoje matične kuće doveli do značajnog priznanja. Ono zbog čega je ovogodišnje izdanje kongresa posebno za Hrvatsku jest i činjenica da je Marku Gajskom, chefu Michelinom nagrađenog LD Restauranta na Korčuli, dodijeljena nagrada Rising Chef Trophy 2022.

"Nagrada je došla kao šlag na tortu nakon odlične sezone, znam da ljudima ta imena ništa ne znače, no nama kuharima znači puno informacija da Relais & Chateaux obuhvaća restorane u kojima kuhaju chefovi Thomas Keller, Daniel Humm, Mauro Colagreco ili Elena Arzak, neki restorani u udruženju imaju po dvije ili tri Michelinove zvjezdice. Kad smo dobili obavijest da smo osvojili nagradu Rising Chef Trophy mislio sam da je neka zafrkancija ili možda neka greška, nisam mogao vjerovati. Nagrada se odnosi na chefa u usponu, ali nezahvalno je reći da sam ja osobno osvojio nagradu. Niti jedna nagrada u gastronomiji nije osobna, svatko u ovom poslu zna da je to produkt mukotrpnog rada cijele ekipe i tim je tako i doživljava. Ova nagrada nije moja, već naša zajednička", osvrnuo se Marko Gajski na veliko priznanje.

Baš kao što je spomenuo i sam chef, ova je nagrada prilično važno postignuće, s obzirom na činjenicu da se unutar udruženja nalaze neki od najboljih restorana na svijetu. Dobro je dodati i kako, uz hotele i vile s gourmet restoranima, od ukupno 600 članova, udruženje Relais & Chateaux broji čak 100 samostalnih restorana, a svim članovima zajedničko je djelovanje u skladu s najvišim standardima svjetske gastronomije i tradicije gostoprimstva. Posvećenost udruženja, ali i svake članice, ostvarenju vizije o očuvanju raznolikosti svjetske gastronomije očituje se u činjenici da su od ukupnog broja članova njih skoro polovica restorani ovjenčani s jednom ili više Michelinovih zvjezdica.

Gastronomska sekcija udruženja djeluje pod vodstvom njenog predsjednika Olivera Roellingera, istovremeno i potpredsjednika R&C-a, kulinarskog profesionalca čije ime je, uz već gore spomenuta, poznato i na svjetskoj gastronomskoj sceni.

"Do sada nismo dovoljno pažnje pridavali našim zaposlenicima na kojima se temelji sve što radimo. Moramo osvijestiti činjenicu koliko smo zapravo sretni što Relais & Chateaux počiva na mladenačkoj energiji, strasti te otvorenom razmišljanju usmjerenom prema budućnosti", rekao je Oliver Roellinger na ovogodišnjoj konferenciji.

Piše: Dobra hrana

Foto:Marko Sitar

Izvor: https://www.jutarnji.hr/dobrahrana

VAŽNO PRIZNANJE Marko Gajski dobitnik je prestižne nagrade za chefa u usponu svjetski priznatog udruženja