Natjecanje za izbor hrvatskog chefa na europskom Bocuse d’Oru održava se 9. prosinca u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama

Događanja
Natjecanje za izbor hrvatskog chefa na europskom Bocuse d’Oru održava se 9. prosinca u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama Objavljeno: 13.11.2021.

BOCUSE D'OR CROATIA

Kvalifikacijsko natjecanje za Bocuse d'Or Europe 2022. održat će se u četvrtak, 09.12.2021. u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

U siječnju 1987. Paul Bocuse kreirao je Bocuse d'Or, revolucionarno kuharsko natjecanje. Po uzoru na velika sportska događanja, osmislio je kuharski „show“ s naglaskom na kuhanje i kuhare. Svake dvije godine, veliko finale se održava u Lyonu, Francuskoj, u srcu Sirhe, jednog od najvećeg profesionalnog sajma posvećenog gastronomiji.

Ideja natjecanja: Kroz nacionalne i kontinentalne selekcije okupiti 24 mlada kuhara iz cijelog svijeta - talente svoje generacije koji obećavaju i pripremiti vrhunske specijalitete u roku od 5 sati i 35 minuta, uživo pred oduševljenom publikom. Odluku o pobjedniku donosi ocjenjivački sud sastavljen od najznamenitijih svjetskih kuhara.

Osim pukog natjecanja u kuhanju, Bocuse d'Or je i show koji dobiva izvanrednu medijsku pokrivenost. Mnogi talentirani kuhari napravili su sebi ime pobjedom pa čak i samim sudjelovanjem na natjecanju. 20 godina nakon kreiranja natjecanja, suočavajući se sa sve većim brojem zemalja koje žele sudjelovati na prestižnom natjecanju, Bocuse d'Or je 2007. godine stvorio i koncept kontinentalnih kvalifikacija: Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Latinska Amerika, Bocuse d'Or Afrika i Bocuse d'Or Azija-Pacifik.

Ova događanja su zapravo kontinentalna finala i imaju za cilj odabrati 24 zemlje koje će stići do prestižnog finala. Nagrada Bocuse d'Or dodjeljuje se na kraju finala koje se održava svake dvije godine u siječnju tijekom sajma Sirha u Lyonu. Više od izoliranog događaja, Bocuse d'Or sada ima gotovo šezdeset nacionalnih i kontinentalnih natjecanja tijekom dvogodišnjeg ciklusa, što dovodi do kulminacije svjetskog finala koji se uvijek održava u Lyonu, Francuska.

Hrvatska traži svog predstavnika u Europskim kvalifikacijama u sklopu manifestacije „Dani hrvatskog kulinarstva“ koja će se održati od 06. do 10. prosinca 2021. godine u Varaždinskim Toplicama. Pobjednik BOCUSE D'OR CROATIA će predstavljati Hrvatsku u Mađarskoj u ožujku 2022. godine na kojem će ukupno sudjelovati 20 europskih država od kojih će samo njih 10 osigurati ulaznicu za veliku završnicu u Francuskoj.

Kvalifikacijsko natjecanje za Bocuse d'Or Europe 2022. održat će se u četvrtak, 09.12.2021. u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Tim čine:

Natjecatelj: mora biti profesionalni kuhar s hrvatskom putovnicom i imati više od 23 godine na dan natjecanja. Mora zadovoljavat barem jedan od sljedećih uvjeta:

  • zaposlen u restoranu s oznakom Michelinove zvjezdice,
  • zaposlen u restoranu s Michelinovom preporukom,
  • zaposlen u hotelu s 5 zvjezdica s iskustvom od najmanje 5 godina vođenja kuhinjskog tima (Chef de cuisine ili Sous-chef)
  • nositelj titule Državnog prvaka u kulinarstvu.

Pomoćnik: mora biti profesionalni kuhar s hrvatskom putovnicom i imati manje od 21 godine na dan natjecanja

Coach/Mentor: Mentor može biti vlasnik ili predstavnik objekta/restorana, šef kuhinje restorana ili druga odgovorna osoba koja će imati znanja o svom timu i jelima koja će pripremati natjecatelj i pomoćnik. Mentor će sudjelovati u ocjenjivanju jela te će biti zadužen za promociju svog tima i objekta u sklopu natjecanja. Mentor za vrijeme pripreme jela ne ulazi u natjecateljski prostor te ne može ni na koji način pomagati natjecatelju i pomoćniku za vrijeme trajanja natjecanja.

Kategorije natjecanja:

  1. Tema na tanjuru
  2. Tema na plati

Za više detalja o temama, preuzmite propozicije natjecanja na dnu stranice

Registracija, smještaj i kotizacija:

Prijave se zaprimaju do 26.11.2021. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 1000,00 kn po timu. Organizator osigurava besplatan smještaj za natjecatelja, pomoćnika i mentora u trokrevetnoj sobi na bazi punog pansiona za dva noćenja (srijeda - petak, 08.-10.12.). Organizator će osigurati službene bluze, pregače i kape za sve članove tima.

Ocjenjivački sud:
Natjecatelje stručni ocjenjivački sud, a imenuje ga HKS. Predstavnik objekta koji sudjeluje u natjecanju (coach/mentor) biti će sastavni dio ocjenjivačkog suda. Rad ocjenjivačkog suda je javan. Ocjenjivački sud prati rad natjecatelja tijekom cijelog procesa pripreme jela
Ocjenjivanje je u skladu s pravilima HKS-a i WORLDCHEFS-a

Detaljne propozicije kao i prijavnicu možete preuzeti na dnu stranice.

BOCUSE D'OR - PRIJAVNICA_1.pdf

Bocuse d'Or Hrvatska 2021 - propozicije_0.pdf

Izvor: https://kuhar.hr/novosti/bocuse-dor-croatia

Natjecanje za izbor hrvatskog chefa na europskom Bocuse d’Oru održava se 9. prosinca u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama