Četiri vještine potrebne za posao kuhara
Nakon što smo pisali koje su najvažnije karakteristike za vješto obavljanje konobarskih poslova, nikako ne možemo zaobići ni kuhare koji su u ugostiteljstvu gotovo jednako traženi ove turističke sezone
Bez obzira planirate li se zaposliti u nekom od restorana, od onih brze hrane pa do otmjenih hotelskih, na kontinentu ili obali, uz dobro kuhanje trebate poraditi i na četiri vrlo zahtjevne vještine. Osim što ćete tako podići razinu profesionalnosti, olakšat ćete si svakodnevni napor koji proizlazi iz ovog popularnog, ali fizički napornog i iznimno stresnog, a često i nedovoljno plaćenog posla. Uz vješto baratanje kuhačom budući poslodavci od vas će tražiti i pregršt ideja, zatomljavanje ega, maksimalnu suradnju s kolegama i mirnoću u najgorim situacijama.
Kreativnost i mašta – Prilikom razgovora za vaše buduće radno mjesto, potrudite se ostaviti što bolji dojam kada su u pitanju ideje. Ako iza sebe već imate bogato radno iskustvo, veliki plus dobit ćete ukoliko samoj prijavi na natječaj priložite fotografije zanimljivih jela koje ste radili. Na taj način vlasniku restorana zajamčit ćete novu ponudu i pokazati mu da vam nije teško uložiti dodatni trud. Ukoliko do sada još niste radili, svoje ideje možete opisati ili još bolje, pripremiti nešto interesantno u vlastitoj kuhinji pa uslikati.
Otpornost na kritiku – Sigurno ste mnogo puta i sami negdje pojeli nešto što vam se nije svidjelo. Preslano, nedovoljno pečeno, premalo… Neki kažu da se o ukusima ne raspravlja, no nažalost gost za svoje novce želi okus koji mu je po volji. Ipak, ne možete svima ugoditi pa će biti neizbježno da se nekome vaše, možda i vrhunski pripremljeno, jelo neće svidjeti. Dobar kuhar mora znati prihvatiti lošu kritiku. Nezadovoljnih gostiju i negativnih komentara uvijek će biti i to možda uopće neće govoriti ništa o vama i vašem jelu. I zato se ne dajte obeshrabriti i gubiti vjeru u sposobnosti koje imate.
Rad u timu – Kuhari moraju svaki dan surađivati s jako velikim brojem kolega. Na jednom jelu često će vas raditi nekoliko, stoga bez obzira za koju fazu na tanjuru ste zaduženi, pazite da dobro iskomunicirate međusobne vizije, ali i želje gostiju.
Nošenje sa stresom – Posao kuhara ne nalazi se bez razloga na popisu najstresnijih zanimanja. Ukoliko ste šef kuhinje, morate voditi brigu o osoblju, planiranju i pripremi obroka i to u vremenski kratkom roku. Usijana atmosfera dio je kuharove svakodnevnice, svaki dan kreće se iznova koliko god da je onaj prijašnji bio uspješan i zato se od vas očekuje da budete emocionalno otporni na ove izazove.
Izvor : ugostitelj.hr