Dani poslova u turizmu: 40-ak poslodavaca traži zaposlenike

Zanimljivosti
Dani poslova u turizmu: 40-ak poslodavaca traži zaposlenike Objavljeno: 22.03.2017.

KNIN, 21.3.2017.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić otvorili su u utorak u Kninu Dane poslova u turizmu, gdje 41 poslodavac iz turističke branše s područja cijele Hrvatske traži zaposlenike za predstojeću turističku sezonu.

"Veseli me što smo nakon Osijeka i Zagreba s Danima poslova u turizmu stigli i do Knina. Svako novootvoreno radno mjesto je pobjeda Republike Hrvatske u borbi s nezaposlenošću, a ovaj sajam donijet će čitav niz malih pobjeda. Mnogi će otići danas iz Knina s dogovorenim zaposlenjem za predstojeću turističku sezonu. Odlično surađujemo s Ministarstvom turizma i sigurno ćemo nove dane poslova u turizmu organizirati već u 11. mjesecu", izjavio je ministar Ćorić prilikom otvaranja sajma u sportskoj dvorani Osnovne škole Lovre Montija.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je kako je u županiji stopa nezaposlenosti još visoka. "Ona iznosi 18,1 posto što je dosta iznad hrvatskog prosjeka od 14,3 posto, ali bilježimo pozitivne trendove, a stopa zaposlenosti raste iz godinu u godinu. Naravno da nam je strateški najjača grana upravo turizam, a siguran sam da će on dodatno zaživjeti i ovdje u Kninu, koji još nije ispunio svoje potencijale. Uspostavit ćemo i centar za kompetenciju u turizmu te pokrenuti brojne druge projekte kako bi turizam kod nas i dalje napredovao. Iako, prebukirani smo već i sad i očekujem turističku sezonu za pamćenje", rekao je prilikom otvaranja sajma u Kninu Pauk.

Među četrdesetak poslodavaca na sajmu zaposlenike je tražila i poznata paška sirana 'Gligora'. "Ne bavimo se samo proizvodnjom sira već i turističkim djelatnostima, pa nam svako ljeto trebaju sezonski zaposlenici. Ideja da se ova manifestacija održi u Kninu je odlična, jer i tako većina sezonaca dolazi baš iz unutrašnjosti. Vjerujemo da ćemo tu naći kvalitetne radnika, već smo zaprimili dosta kvalitetnih životopisa", kažu na štandu te sirane.

Predviđeno je da će događanje obići oko 2.500 posjetitelja i nezaposlenih osoba, uključujući 400 učenika završnih razreda srednjih škola u ugostiteljstvu.

Na skupu će Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava predstaviti mjere aktivne politike zapošljavanja vezane za zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje u turizmu kao i ostale redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja.

Ministarstvo turizma, pak, predstavit će poziv "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva" i održati informativnu radionicu za potencijalne korisnike. Kroz taj natječaj osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 31,5 milijuna kuna za ustanove za obrazovanje odraslih i udruge u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Izvor: www.mint.hr