Ugostitelji na nogama zbog legalizacije napojnica: 'U ovom poslu su one sve. Bez njih ne bismo preživjeli mjesec'

Zakonodavstvo
Ugostitelji na nogama zbog legalizacije napojnica: 'U ovom poslu su one sve. Bez njih ne bismo preživjeli mjesec' Objavljeno: 14.10.2021.

Autor: Donna Diana Prćić

Nacionalna udruga ugostitelja predlaže model prema kojem bi napojnica bila neoporeziva, ako nije veća od 10 posto računa

Napojnica, bakša, manča - dio konobara bez nje, kaže, ne bi preživio mjesec.

"Napojnice su u ovom poslu sve zbog kojeg i radimo ovaj posao. Iz razloga što onaj koji voli pristup sa ljudima će se i potruditi oko gosta i na taj način dobiti tu napojnicu, bilo zaslužena ili ne", kazao je za RTL konobar Fran Darrer.

A građani su ili darežljivi prema konobarima ili plaćaju točno onoliko koliko je na računu.

"Prijateljica mi je bila konobarica, pa znam koliko to njima znači. Je, da je to po dvije kune, ali skupi se to tijekom dana", tvrdi Zagrepčanka Dorotea Voljevec.

"Kako kada ostavim napojnicu. Nekad više manje, ovisno što sam naručila. Ovisno kako sam raspoložena", kazala je Tajana Čingrija iz Rijeke.

"Otprilike 10 posto po svom nahođenju, a to se ponavlja dugo vremena. Ne razmišljam ni zbog koga ni zbog čega. To mi je pravilo", kazao je Roberto Širola iz Rijeke.

Fiskalizaciju tih istih napojnica traži Nacionalna udruga ugostitelja nakon porasta naplate putem kartica u restoranima i kafićima koja iznosi više od 75 posto, a gosti su nerijetko bez gotovine.

"Nemamo riješeno zakonsko pitanje napojnice i na koji način se ona može izvući za dati djelatniku je preskupo oporezivano i prekomplicirano", kazala je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Traže tako promjenu Zakona o porezu na dohodak te Zakon o doprinosima. Predlažu model - 10 posto od izdanog računa koje bi trebalo biti neoporezivo.

"Napojnica se mora vezati za svaki izdani račun iz toga se fiskaliriza napojnica. Ne ulazi u prihod poduzeća. Ona kao takva se direktno knjiži na djelatnike, sve poviše toga se oporezuje stopom od 20 posto. Ništa ne ostaje u tvrtki, sve ide na djelatnike", tvrdi Tabak.

U ugostiteljstvu nedostaje oko 35 tisuća radnika za iduću sezonu, a ovo bi, smatraju, trebala biti stimulacija. Sada je na potezu Ministarstvo financija.

Izvor: https://www.rtl.hr/