Potrošnja u turizmu četvrtu godinu za redom nadmašila globalnu trgovinu

Novi trendovi
Potrošnja u turizmu četvrtu godinu za redom nadmašila globalnu trgovinu Objavljeno: 07.06.2016.

Svjetska turistička organizacija UN-a ( UNWTO ) objavila je kako je potrošnja u turizmu nadmašila globalnu trgovinu već četvrtu godinu za redom što je i u skladu s rekordnim brojem turista od milijardu i 184 milijuna koji su putovali u inozemstvo u 2015. godini.

Turizam je danas jedan od glavnih kategorija u međunarodnoj trgovini uslugama“, rekao je glavni tajnik UNWTO Taleb Rifa. Prema UNWTO brojkama, međunarodni turizam porastao za 4% u 2015. godini koji je generirao $ 1.4 bilijuna dolara, a globalna trgovina porasla je samo 2,8% prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

U 2015. godini, sektor turizama iznosio je 7% od ukupnog svjetskog izvoza, što predstavlja rast od 1% spram prošle godine. Najpopularnije turističke destinacije su SAD, Kina, Francuska i Španjolska, a najviše turista dolazi iz SAD-a, Kine i Britanije.

U 2016.godini očekuje se rast od 4 posto

Rezultati iz UNWTO Confidence Indeksa i dalje u velikoj mjeri ostaju pozitivni za 2016.godinu, iako je na nešto nižoj razini u odnosu na prethodne dvije godine. Na temelju trenutnog trenda, UNWTO procjenjuje kako će međunarodni turistički dolasci u svijetu u 2016.godini imati rast od 4 posto. Najjači rast se očekuje u Aziji i na Pacifiku (+ 4% do + 5%) te Americi (+ 4% do + 5%), a slijedi Europa (+ 3,5% do + 4,5%). Projekcije za Afriku (+ 2% do 5%) i na Bliskom istoku (+ 2% do + 5%) su pozitivni, iako s većim stupnjem neizvjesnosti.

Izvor : HrTurizam.hr