Tri županije imaju najveći potencijal potrošnje u Hrvatskoj

Zanimljivosti
Tri županije imaju najveći potencijal potrošnje u Hrvatskoj Objavljeno: 26.07.2017.

Upozorava se na to da je potencijal inozemnog turista da na vrhuncu sezone izdvoji više izvan troška smještaja, velika prilika i za rast maloprodajne trgovine.

Prema procjenama HGK potencijalni iznos potrošnje stranog turista na hranu i piće izvan smještajnog objekta je oko 2,4 puta veći u odnosu na potrošnju domicilnog stanovnika.

Tako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja očekuje 38% porast stanovnika u kolovozu pod utjecajem dolazaka i noćenja turista, potencijal potrošnje hrane i pića gotovo 3 puta veći, dok je u Istarskoj županiji, koja očekuje i 123% više stanovnika, potencijal potrošnje gotovo 5 puta veći u odnosu na doba izvan sezone. "Kada govorimo o turistički značajnijim gradovima ističu se Nin i Medulin. U Ninu se očekuje povećanje broja stanovnika od 461% i 13 puta veća potrošnja u odnosu na potrošnju izvan sezone, a u Medulinu se očekuje rast stanovništva od 447% te također 13 puta veća potrošnja", kaže predsjednik HGK Luka Burilović.

Promet 70 do 130% veći
Navedeni izračuni potencijala potrošnje u segmentu hrane i pića, na temelju porasta broja stanovnika, a zbog dolaska i noćenja stranih turista u kolovozu, mogu, ističu u HGK, pomoći i maloprodajnim lancima za pripremu turističke sezone, tj. dodatno usmjeravanje potrošnje na određene segmente maloprodaje. Koliko je to važno za ukupan rast maloprodaje u Hrvatskoj, govori i podatak da je razina realnog prometa u trgovini na malo lani bila za oko 7% manja u odnosu na razinu iz pretkrizne 2008., kažu u HGK.

Prema podacima nekih od vodećih trgovačkih lanaca, na vrhuncu turističke sezone, u kolovozu, prosječan mjesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama (Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj), veći je za 70-130% u odnosu na prosječan godišnji mjesečni promet . Segment hrane i pića uzima se iz razloga što za njega postoji i procjena prosječnoga dnevnog izdatka po turistu. Prema podacima Instituta za turizam, prosječna dnevna potrošnja turista tijekom ljetnih mjeseci je oko 66 eura, od čega se 55% odvaja za smještaj, 18% (oko 12 eura) na hranu i piće izvan objekta te 27% za sve ostalo.

Mogući rast od 1172%
Obzirom na to da je okvirna procjena dnevne potrošnje na hranu i piće za domaćeg kupca nešto ispod 40 kuna, kupovna moć - potrošnja stranog turista u odnosu na domaćeg kupca u tom je segmentu oko 2,4 puta veća. Kako se kao najjača destinacija za dolazak stranih turista ističe Rovinj, prema simulacijama, broj stanovnika u tom gradu u kolovozu ove godine povećat će se najmanje za 3,5 puta (za 248%). No, od analiziranih gradova i općina, najveće očekivano povećanje broja stanovnika imat će Nin u Zadarskoj županiji.

U kolovozu bi tako stanovnika ondje moglo biti 461% više nego izvan sezone, a prema procjeni povećanje potrošnje hrane i pića gotovo je 13 puta veće (1172%), najviše od svih promatranih gradova i općina. I u Medulinu su, kao drugoj najjačoj destinaciji u Hrvatskoj po noćenjima stranaca, takva povećanja izražena. Broj stanovnika u kolovozu ove godine povećava se za oko 5,5 puta (najmanje 447%), a potrošnja hrane i pića potencijalno je gotovo 13 puta (1166%) veća u odnosu na prosječnu potrošnju, kad nema turista.

Izvor: poslovni.hr

Tri županije imaju najveći potencijal potrošnje u Hrvatskoj